VHF Rádióhasználat

Tisztelt Versenyzők!

Az Ezüst Szalag vitorlás verseny ideje alatt a verseny rendezője engedélyezi és egyben bevezeti a VHF rádió használatát az alábbiak szerint a hajózási VHF  78. csatornán.

78. csatornán működő adó a keleti- és a  középső medencét, míg a 18. csatorna a nyugati medencét fedi le függőleges antenna mellett, legalább 1 m-es antenna magassággal, nyílt térben.

Általános szabályok:
A World Sailing előírásai szerinti hajózási VHF rádióhasználat nem lehet ellentétben a hatósági előírásokkal. Magyarországon a rádióhasználatot a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szabályozza a 7/2012 (I.26) NMHH. rendelet (FNFT) és a 2/2013 (I.7.) NMHH. rendelet (RAT) előírásai szerint.

Az NMHH által kiadott engedély alapján a rendező Szövetség (mint rádióengedélyes) biztosíthatja a szükséges rádió berendezéseket is. Amennyiben valamely szervezet, vagy hajó rendelkezik egyedi rádióengedéllyel és ennek alapján birtokol VHF rádió berendezést, úgy a kijelölt frekvenciákon jogszerűen használhatja azt. Amennyiben a kijelölt frekvenciáktól eltérően, vagy engedély nélkül használja bárki a rádió berendezését, jogszabályt sért – amelyért viselnie kell a következményeket. A verseny ideje alatt a készülékek a szervezők által megkért érvényes rádióengedély alapján, a versenyt követően azonban csak egyedi rádióengedélyük alapján – az abban foglalt korlátozásokkal – üzemeltethetőek.

Rádió használat a verseny alatt:
A verseny ideje alatt a rendező-hajó kikötőből való elindulásától, a verseny befejezéséig a kijelölt csatornán közli a Rendezőség a szervezéssel, pályakitűzéssel, rajtoltatási eljárással kapcsolatos, továbbá a biztonsági jellegű üzeneteit. Arra válaszolni, illetve a kijelölt csatornán másnak forgalmazni tilos. A rádióban elhangzottak nem helyettesítik a versenyutasításban szereplő jelzéseket, azonban azokat ismétlik, vagy megerősítik, illetve indokolják. A versenyzők a náluk lévő rádiókat a verseny ideje alatt a kijelölt csatornán bekapcsolva tarthatják. Amennyiben az átjátszóállomás meghibásodik, vagy elháríthatatlan zavar jelentkezik, illetve a rendezőség úgy dönt, akkor a VHF 77 (szimplex) csatorna – korlátozottabb hatótávolsággal – használható. Az erre történő átállást a Rendezőség közli.

Időjárási, nautikai, és hatósági információk, valamint veszélyjelzés történik a VHF 22. és 28. csatornákon.
A bejelentkezések időpontjai:
a VHF 22. csatornán (nyugati- és középső medence) helyi idő szerint 8:30, 12:30 és 17:30,
a VHF 28. csatornán (keleti medence) 8:35, 12:35 és 17:35.
A viharjelző rendszer változása, vagy egyéb rendkívüli esemény bejelentése ettől függetlenül azonnal történhet.
Az általános segélyhívó VHF 16 csatorna csak mentés koordinálása esetén, illetve az általános segélyhívás szabályai szerint használható! (Hívható Zánka-Központ hívónévvel a vízimentők mentésirányítási központja.)

Tekintettel arra, hogy a hajózási VHF csatornákat használjuk, előfordulhatnak más hálózatból keletkező zavarok, illetve jó terjedési viszonyok mellett a dunai nemzetközi hajózás rádióforgalmazását az átjátszó állomás veheti. Ezen üzeneteket figyelmen kívül kell hagyni.

A rádió nem-, vagy nem megfelelő használatából, meghibásodásából, vagy zavarából fakadó problémák nem adnak alapot óvásra, vagy bármely jellegű kártérítésre.

A verseny ideje alatt a – segélykérés és a mentésben történő részvétel kivételével – a versenyben résztvevők számára a forgalmazás tilos!